SEEBURGER Blog

янис-петрас

Казвам се Янис Петрас (да, имам гръцка жилка, но за това по-късно 🙂 ) и работя в SEEBURGER от близо 7 години. Към момента се занимавам с поддръжка на вътрешните системи за мониториране и отговарям за IT Event Management процеса в компанията.

семейство

Как би се описал с 3 думи?

Ще се възползвам от определението на един мой приятел, което мисля, че ме описва доста добре в точно 3 думи – развълнуван от всичко 🙂

Какво най-много ти харесва в това, което правиш в SEEBURGER?

Харесвам това, че работата, която върша има реален и видим принос за компанията. Това е един от факторите, които най-силно ме мотивират да работя в SEEBURGER.

Разкажи ни нещо свързано с работата ти, с което се гордееш?

Характерно мое качество е да оптимизирам всичко около себе си. По тази причина много ми допадат всякакви автоматизации. Наскоро успях да създам процес, който автоматично да изпраща нотификации до клиентите когато има пропуск в бизнес процеса. По този начин намалих обема от работа на отдела с около 20%.

Кой аспект от културата на компанията най-много ти допада?

Дружелюбните и отворени отношения между служители на всички нива. Тази свобода в комуникацията за мен е една отличителна черта на SEEBURGER и се надявам да остане така и занапред.

Разкажи ни за някои забавни моменти на работа.

Последният забавен момент, за който се сещам беше по време на Европейското футболно първенство през 2021 г. Събрахме се колеги от най-различни отдели. Една част гледаха първенството, а другата (не съм фен на футбола) играхме настолни игри. В някакъв момент групите се сляха и играхме всички заедно. Цялата вечер беше страшно забавна и стояхме в офиса почти цяла нощ.

Имаш ли си любима вещ, която винаги е до теб, когато работиш?

Като цяло нямам такава вещ или поне не е нещо фиксирано, без което да не мога да работя. Преди години имах една мини акула от Kinder Surprise, която стоеше на върха на монитора ми постоянно. Колегите обичаха да си играят с нея, но винаги знаеха къде да я оставят :). За съжаление я изгубих по време на преместването ни в новата офис сграда. Ето и снимка на Шарки:

акула

Кои са любимите ти моменти на работа?

Към момента един от любимите ми моменти на работа е четвъртък вечер, когато работя късна смяна до 22ч. Много често си разпределям работата така, че да се налага да решавам по-сложни технически казуси точно в този ден. Обикновено това започва с едно следобедно кафе, след което „запрятам ръкави“ и се залавям за работа. 🙂

Кой е колегата, който те вдъхновява и зарежда?      

Нямам конкретен колега, който да ме вдъхновява. Като цяло изпитвам голямо уважение към работата на всички хора в компанията.

Кой си ти извън SEEBURGER? Разкажи ни за себе си, своите хобита и интереси? Имаш ли си домашен любимец?

Средата в SEEBURGER е толкова естествена, че като цяло извън SEEBURGER съм почти същата личност. 🙂 Ето няколко малко разлики все пак.

В момента имам син на 6 години и обичам да прекарвам по-голямата част от свободното си време с него. Интересувам се от музика, спорт, финанси (завършил съм УНСС, oh well…), технологии (в умерено количество – по-скоро съм фен на ретро игрите). Харесвам дългите разходки както в града, така и в планината. Обичам да спортувам и като цяло да съм физически активен. Това ме зарежда с енергия, но също така уморява тялото ми. Така балансирам умственото натоварване на работа с физическото натоварване. Ами да, думата „баланс“ е много характерна за мен и често ще я откриете в основата на голяма част от думите и действията ми. 🙂

Разкажи ни за някое от последните си пътувания, приключения или предизвикателства?

Последния ми планински преход е едно събитие, което ще помня дълго време. Бяхме на Витоша и знаехме, че времето следобед ще се развали. Това, което не знаехме, е че ще завали градушка. 🙂 Помня как се криехме с каквото намерим докато падаха ледове с големината на топки за пинг-понг върху главите ни. Компанията, с която направихме прехода беше събрана напълно случайно и няма да забравя колко интересни и невероятно естествени разговори водихме помежду си по време на прехода. Някои от тези хора може да не срещна никога повече, а може и да се родят нови приятелства, знам ли. 🙂

Любим виц/pun/meme?

Наскоро попаднах на едно изречение, което изключително силно резонира с мен и промени изцяло подхода ми към комуникацията с хора. А то е: No involvement means no commitment.

Сподели ни любима песен/изпълнител/група?

Тук мога да сътворя цял списък с песни и изпълнители. 🙂 По принцип асоциирам музиката с конкретни преживявания. Съответно през годините те са ставали все повече. Понякога се върщам към тях – друг път откривам нещо ново.

Ако трябва да кажа за конкретния момент/период, то това е групата Voyager и песента The Morning Light

Какво гледаш/четеш/слушаш или следиш? Препоръчай ни нещо по твой вкус!

 В момента съм много заинтересован от блога (личи си, че съм доста old-school :)) на един американец, който пише за всякакви методи да оптимизираме живота и финансите си с цел ранно пенсиониране или т.нар. FIRE. Има много материал написан по тази тема, но конкретния писател има страшно забавен и практичен подход към това. Помогна ми да променя голяма част от вредните си навици в личен и фининасов аспект.

Дори и това да не ви интересува толкова като тема със сигурност ще се посмеете малко на шегите му. 🙂

Линк: https://www.mrmoneymustache.com/

Желаеш ли да споделиш още нещо?
Моля, сподели го, дори и да няма конкретен въпрос за него. Ние ще му намерим място.

Бих пожелал на всички хора да започнат да прощават колкото се може повече. Не можете да си представите какво количество време и човешки потенциал е изгубен поради нежеланието (точно така, не неумението) да прощаваш.

Благодарим ти!

Прегледайте и останалите ни статии от рубриката “The Stories of Our People”